Divlja salata ili Lactuca virosa, je prirodn ljekovito čudo i jedan je od  lijekova protiv bolova. Ova biljka može izgledati drugačije u različitim godišnjim dobima.

Poznavali su je Grci i Rimljani i koristili za liječenje raznih tegoba. Cvate od svibnja do rujna. Jakog je i neugodnog mirisa,. Raste na sunčanim obroncima.
Sabire se cijela biljka prije cvatnje. Za dobivanje mliječnog soka potrebno je stabljiku zarezati. Ona ispušta sok koji se  zgusne . Sakupljeni sok može se miješati s medom.

Toksičnost: Mliječni sok – lektucin, laktucopikrin, laktucerin.
Otrovni dijelovi biljke: cijela biljka naročito njen mliječni sok.
Simptomi trovanja: konzumiranje salate izaziva znojenje, ubrzanje disanja i srčanog rada, proširenje zjenica, smetnje u vidu i sluhu, vrtoglavica, neusklađene kretnje tzv. ataksija, a zbog kljenuti srca može nastupiti i smrt.

Mliječni sok sadrži: seksviterpen, laktucin i laktucopikrin, laktucerin itd.

Ova biljka:

  • pojačava izlučivanje seratonina kod depresivnih osoba
  • anti-stres
  • protiv starenja

Sjeme se koristi za dobar san, umirenje kod uzbuđenja. Svježi sok se može stavljati na opekotine.

Narodna medicina salatu koristi za liječenje i relaksiranje nervnog sistema, kao sredstvo u liječenju kože, za smirivanje grčeva, za alergije, za umirenje digestivnih tegoba, bolnih ciklusa, reume, reumatskih bolova..

Farmakologija nudi niz proizvoda: ekstrakt, tinkturu, prašak.

PROČITAJTE  Najteža ikada, a da li možete pronaći ovcu među Djeda Mrazevima! (FOTO)

Ovaj biljni lijek ima sedativne osobine.

Kao sedativ, pokazalo se da može liječiti nesanicu i opustiti tijelo. Umiruje živčani sustav i opušta mišiće, pa je  koristan u liječenju:

-Spasmi i grčeva
-Nesanice
-Kašlja

S druge strane,  ublažava bol u mišićima. Zelena salata se može koristiti kao antiseptik.

Da biste koristili  ljekovite učinke, trebali biste upotrijebiti suho lišće. Treba koristiti 2-4 ml tinkture tri puta dnevno ili 1-2 čajne žličice suhih listova potopljenih u vreloj vodi 10-15 minuta.

Ovo je PET najefikasnijih dijeta koje brzo TOPE MASNE NASLAGE!

Dosta dijeta ima jo-jo efekat, pa se kilogrami često vrate. Postoje razne dijete, ali mnoge su restriktivne i štetne za zdravlje. S druge strane, postoji opasnost od jo-jo efekta. Zato su vam potrebne ove dijete.

1.DIJETA MLADOG MJESECA

Image result for dijeta

Prvo pogledajte kad je dan mladog mjeseca. Tog dana, ništa se ne jede. Pije se samo voda ili čaj. Treba da popijete tri do pet litara tečnosti. Oko pola litre vode začinite s malo bibera i đumbira. Ako se budete držali pravila, za taj dan možete smršati i tri kilograma. Sledećeg dana jedite  laganu hranu. Do kraja prve sedmice, izbacite hljeb i tijesto. Jedite puno povrća. Druge sedmice ubacite dvopek i puter, kao i jaja i sir. Ostatak dana nastavite po režimu iz prve sedmice. Treće sedmice, pridržavajte se režima iz druge nedelje.

PROČITAJTE  Momak je pokazao kako se pali cigareta na najopasniji način! (VIDEO)
Četvrte nedelje možete jesti sve. Pojedite poneki kolač ili parče čokolade. Kad dođe dan mladog mjeseca, sve ispočetka.

2.DIJETA 7 DANA-7 KILOGRAMA

Evo šta ćete jesti u narednim danima: 1. dan – sve voće, čaj, sok, voda. 2. dan – svježe ili bareno povrće (preporučuje se lisnato ),čaj, kafa i sok. 3. dan – kombinacija voća i povrć, čaj, kafa i sok, voda 4. dan – banane i mlijeko, čaj, 1,5-2 1 vode 5. dan – odrezak bijelog mesa ili pečenu ribu uz salatu sa malo maslinovog ulja. 6. dan – povrće i meso, čaj i kafa, 1,5-2 l vode 7. dan – pirinač, voće i povrće, čaj, kafa i sok, voda.

3.LIMUN DIJETA

 

Limun dijeta je jednostavna: svakog jutra prije doručka popiti limunov sok pomiješan sa vodom. Dan 1: sok od limuna pomiješan sa čašom svježe vode. Dan 2: sok od dva limuna pomiješan sa dvije čaše vode. Dan 3: sok od tri limuna sa tri čaše vode. Dan 4: sok od četiri limuna sa četiri čaše svježe vode. Dan 5: sok od pet limunova sa pet čaša vode. Dan 6: sok od šest limunova sa šest čaša vode.

PROČITAJTE  Mala djevojčica pobjedila rak, a onda je njen otac ubio i bacio u rijeku!
Dan 7: sok od tri limuna sa deset čaša vode. Dodati jednu kašiku meda. Dan 8: sok od šest pomiješan sa šest čaša  vode. Dan 9: sok od pet limunova sa pet čaša vode. Dan 10: sok od četiri limuna sa četiri čaše vode. Dan 11: sok od tri limuna sa tri čaše vode. Dan 12: sok od dva limuna sa dvije čaše vode. Dan 13: sok od jednog limuna sa čašom vode. Dan 14: sok od tri limuna sa deset čaša vode. Dodati kašiku meda

4.BRZA DIJETA – 5 KG ZA 5 DANA

 

Osnovno jeste to da se svakog dana jede isto – za doručak voće, a za ručak viršla. Dijeta traje pet dana. Mora se praviti pauza. Za pet dana, se gubi 5 kilograma. Napomena Tokom dijete su zabranjeni sokovi, mlijeko i alkohol.

5.TRODNEVNA DIJETA

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here