files

Tikvica je jedna od rijetkih vrsta povrća koja je u potpunosti iskoristiva.

Kora tikvice u sebi krije brojne hranjive sastojke, baš poput njenog mesa i sjemenki.

Prema botanici tikvice su voće, iako se u kulinarstvu tretira isključivo kao povrće.

Energetska i nutritivna vrijednost sirovih tikvica je izuzetno velika.

Ako ste na dijeti onda sigurno povećajte količinu tikvica na jelovniku!

Hranjive materije koje su prisutne u tikvicama dobre su za srce. Magnezijum može sprečiti srčani i moždani udar, a neophodan je i za izgradnju zdrave koštane srži.

Dijetalna vlakna iz tikvica pomažu u snižavanju holesterola, jer se njihovim unošenjem u organizam jetra podstiče na trošenje holesterola, usled čega se njegov ukupan nivo smanjuje.

Nutrijenti koje sadrži tikvica blagotvorno djeluju i na zdravlje probavnog sistema. Visok unos prehrambenih vlakana podstiče pražnjenje creva, a samim tim i uklanjanje toksina iz organizma.

Zbog velikog sadržaja dijetalnih vlakana smanjuje se resorpcija masti, pa su pogodne za dijetu kod i kod triglicerida.

Tikvice sadrže vrlo malo kalorija u odnosu na njihovu masu što ih čini idealnima za držanje dijete. To znači da se može pojesti poveća količina tikvica bez unošenja velike količine kalorija.

Višak težine se obično pojavljuje jer konzumiramo više kalorija nego što trošimo, a tikvice mogu pomoći jer obroci mogu biti jednako veliki s manje kalorija.

PROČITAJTE  Nova saznanja pokazuju da 97% oboljelih od raka i ostalih bolesti imaju ova zahvat na zubima!

Time mijenjate odnos unesenih kalorija i onih koje trošite, pa polako mršavite. Ako tikvice koristite za mršavljenje, bolje je da ih ne ljuštite, jer u kori ima najviše dijetalnih vlakana i nemojte im dodavati puno masnoće.

Ako imate problematičnu kožu s mitiserima, aknama i bubuljicama, ulje iz semenki tikvice možete dodati u kreme i maske za lice. To će pomoći da se koža vašeg lica umiri.

Tikvice usporavaju starenje, otklanjaju nervozu i pospješuju san.

Ovo je PET najefikasnijih dijeta koje brzo TOPE MASNE NASLAGE!

Dosta dijeta ima jo-jo efekat, pa se kilogrami često vrate. Postoje razne dijete, ali mnoge su restriktivne i štetne za zdravlje. S druge strane, postoji opasnost od jo-jo efekta. Zato su vam potrebne ove dijete.

1.DIJETA MLADOG MJESECA

Image result for dijeta

Prvo pogledajte kad je dan mladog mjeseca. Tog dana, ništa se ne jede. Pije se samo voda ili čaj. Treba da popijete tri do pet litara tečnosti. Oko pola litre vode začinite s malo bibera i đumbira. Ako se budete držali pravila, za taj dan možete smršati i tri kilograma. Sledećeg dana jedite  laganu hranu. Do kraja prve sedmice, izbacite hljeb i tijesto. Jedite puno povrća. Druge sedmice ubacite dvopek i puter, kao i jaja i sir. Ostatak dana nastavite po režimu iz prve sedmice. Treće sedmice, pridržavajte se režima iz druge nedelje.

PROČITAJTE  Šta će se dogoditi ako se stavite limuna u pećnicu i ostavite otvorena vrata preko noći, rezultati će vas iznenaditi
Četvrte nedelje možete jesti sve. Pojedite poneki kolač ili parče čokolade. Kad dođe dan mladog mjeseca, sve ispočetka.

2.DIJETA 7 DANA-7 KILOGRAMA

Evo šta ćete jesti u narednim danima: 1. dan – sve voće, čaj, sok, voda. 2. dan – svježe ili bareno povrće (preporučuje se lisnato ),čaj, kafa i sok. 3. dan – kombinacija voća i povrć, čaj, kafa i sok, voda 4. dan – banane i mlijeko, čaj, 1,5-2 1 vode 5. dan – odrezak bijelog mesa ili pečenu ribu uz salatu sa malo maslinovog ulja. 6. dan – povrće i meso, čaj i kafa, 1,5-2 l vode 7. dan – pirinač, voće i povrće, čaj, kafa i sok, voda.

3.LIMUN DIJETA

 

Limun dijeta je jednostavna: svakog jutra prije doručka popiti limunov sok pomiješan sa vodom. Dan 1: sok od limuna pomiješan sa čašom svježe vode. Dan 2: sok od dva limuna pomiješan sa dvije čaše vode. Dan 3: sok od tri limuna sa tri čaše vode. Dan 4: sok od četiri limuna sa četiri čaše svježe vode. Dan 5: sok od pet limunova sa pet čaša vode. Dan 6: sok od šest limunova sa šest čaša vode.

PROČITAJTE  Kada pogledate ovaj video nikada vam više neće pasti na pamet da KUHATE JAJA (VIDEO)
Dan 7: sok od tri limuna sa deset čaša vode. Dodati jednu kašiku meda. Dan 8: sok od šest pomiješan sa šest čaša  vode. Dan 9: sok od pet limunova sa pet čaša vode. Dan 10: sok od četiri limuna sa četiri čaše vode. Dan 11: sok od tri limuna sa tri čaše vode. Dan 12: sok od dva limuna sa dvije čaše vode. Dan 13: sok od jednog limuna sa čašom vode. Dan 14: sok od tri limuna sa deset čaša vode. Dodati kašiku meda

4.BRZA DIJETA – 5 KG ZA 5 DANA

 

Osnovno jeste to da se svakog dana jede isto – za doručak voće, a za ručak viršla. Dijeta traje pet dana. Mora se praviti pauza. Za pet dana, se gubi 5 kilograma. Napomena Tokom dijete su zabranjeni sokovi, mlijeko i alkohol.

5.TRODNEVNA DIJETA

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here