Za ovaj dan veže se dosta običaja, a postoje i sujeverja šta se na ovaj dan ne bi smjelo raditi.

Prvog januara po starom kalendaru, a 14. po novom, Srbi slave Mali Božić i Srpsku Novu godinu.

Na taj dan je i Sveti Vasilije arhiepiskop Kesarijski.

Vasiljevdan se kod Srba slavi kao krsna slava, a kod iRusa kao imendan. Kada je za  početak nove godine određen 1. januar, tada je Mali Božić počeo se slaviti kao kao Srpska Nova godina.

Za ovaj dan vezuje se dosta običaja, a postoje i sujeverja šta se ovog dana ne bi trebalo raditi.

U Vojvodini je postojao običaj, koji se u  pojedinim područjima zadržao do danas, da se na raskršćima pale vatre, što, uz dejstvo čišćenja ima i ulogu jačanja Sunčeve svjetlosti. Iz istog razloga su u području Hercegovine ostatke badnjaka spaljivali na Mali Božić.

Novu godinu ne treb dočekati u snu, pa su u bdijenju mnoge djevojke gatale da li će se te godine udati. Među ovim gatkama je zanimljivo gatanje onih u Bosni: prije svitanja bi se popele na tavan, bacale obuću kroz vrata napolje, pa ako obuća padne i bude usmjerena od kuće – znak je da će na tu stranu i otići da se udaju.

Na Mali Božić 14. januara ponovo se unosi badnjak, dolazi položajnik, a na trpezi je glava pečenice koja se čuva do tada.

PROČITAJTE  TAJNI RECEPT: Napravite sami svoj hljeb koji će vam usporiti starenje!

Period  od Božića do Bogojavljenja (19. januar) se naziva “nekrštenim danima“ u kojima, demoni, karakondžule vrebaju ljude svuda gdje idu.

Sveti Vasilije je rođen za vrijeme vladavine cara Konstantina. Još kao nekršten učio je 15 godina u Atini filozofiju retoriku.

U zrelim godinama krstio se zajedno sa bivšim učiteljem Evulom na rijeci Jordan. Bio episkop Kesarije Kapadokijske blizu 10 godina, a završio život sa 50 godina od rođenja.

Bio je  pobornik Pravoslavlja, moralno čist i revnosan, veliki um, i stub crkve.

 

Ovo je PET najefikasnijih dijeta koje brzo TOPE MASNE NASLAGE!

Dosta dijeta ima jo-jo efekat, pa se kilogrami često vrate. Postoje razne dijete, ali mnoge su restriktivne i štetne za zdravlje. S druge strane, postoji opasnost od jo-jo efekta. Zato su vam potrebne ove dijete.

1.DIJETA MLADOG MJESECA

Image result for dijeta

Prvo pogledajte kad je dan mladog mjeseca. Tog dana, ništa se ne jede. Pije se samo voda ili čaj. Treba da popijete tri do pet litara tečnosti. Oko pola litre vode začinite s malo bibera i đumbira. Ako se budete držali pravila, za taj dan možete smršati i tri kilograma. Sledećeg dana jedite  laganu hranu. Do kraja prve sedmice, izbacite hljeb i tijesto. Jedite puno povrća.

PROČITAJTE  UPOZORENJE: Pravite selfie često? Onda će vas ovo ŠOKIRATI!
Druge sedmice ubacite dvopek i puter, kao i jaja i sir. Ostatak dana nastavite po režimu iz prve sedmice. Treće sedmice, pridržavajte se režima iz druge nedelje. Četvrte nedelje možete jesti sve. Pojedite poneki kolač ili parče čokolade. Kad dođe dan mladog mjeseca, sve ispočetka.

2.DIJETA 7 DANA-7 KILOGRAMA

Evo šta ćete jesti u narednim danima: 1. dan – sve voće, čaj, sok, voda. 2. dan – svježe ili bareno povrće (preporučuje se lisnato ),čaj, kafa i sok. 3. dan – kombinacija voća i povrć, čaj, kafa i sok, voda 4. dan – banane i mlijeko, čaj, 1,5-2 1 vode 5. dan – odrezak bijelog mesa ili pečenu ribu uz salatu sa malo maslinovog ulja. 6. dan – povrće i meso, čaj i kafa, 1,5-2 l vode 7. dan – pirinač, voće i povrće, čaj, kafa i sok, voda.

3.LIMUN DIJETA

 

Limun dijeta je jednostavna: svakog jutra prije doručka popiti limunov sok pomiješan sa vodom. Dan 1: sok od limuna pomiješan sa čašom svježe vode. Dan 2: sok od dva limuna pomiješan sa dvije čaše vode. Dan 3: sok od tri limuna sa tri čaše vode. Dan 4: sok od četiri limuna sa četiri čaše svježe vode. Dan 5: sok od pet limunova sa pet čaša vode.

PROČITAJTE  TOTALNO SE IZGUBILI: 7-godišnjakinja otvorila vrata držeći NEOBIČNU BEBU, a razlog je sve ŠOKIRAO!
Dan 6: sok od šest limunova sa šest čaša vode. Dan 7: sok od tri limuna sa deset čaša vode. Dodati jednu kašiku meda. Dan 8: sok od šest pomiješan sa šest čaša  vode. Dan 9: sok od pet limunova sa pet čaša vode. Dan 10: sok od četiri limuna sa četiri čaše vode. Dan 11: sok od tri limuna sa tri čaše vode. Dan 12: sok od dva limuna sa dvije čaše vode. Dan 13: sok od jednog limuna sa čašom vode. Dan 14: sok od tri limuna sa deset čaša vode. Dodati kašiku meda

4.BRZA DIJETA – 5 KG ZA 5 DANA

 

Osnovno jeste to da se svakog dana jede isto – za doručak voće, a za ručak viršla. Dijeta traje pet dana. Mora se praviti pauza. Za pet dana, se gubi 5 kilograma. Napomena Tokom dijete su zabranjeni sokovi, mlijeko i alkohol.

5.TRODNEVNA DIJETA

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here