Vrijeme za čaj! Stavite čaj, izvadite kolače  i uživajte u ovom ukusnom piću. Što radite sa svojim vrećicama za čaj? Samo ih bacite kad ste gotovi?

Možda ćete se iznenaditi kada saznate da vrećice čaja imaju različite načine na koje se mogu koristiti za vaše zdravlje. Čaj sadrži tanin koji pomaže u borbi protiv bakterija, upala i infekcije. Znajući to, provjerite 6 načina na koje možete dodatno iskoristiti svoje vrećice čaja nakon što popijete čaj.

1. Crvene oči

Crvene oči ili vlažan pogled koji vas pozdravlja u ogledalu ponekad vas prati kasnije tijekom dana. Kako biste smanjili natečenost ispod vaših očiju preporučuje se uzimanje korištene vrećice za čaj i stavljanje u hladnjak. Nakon što je ohladite, stavite ga na oči nekoliko minuta, pustite da vrećice čaja ohladi i držite na natečenim dijelovima.

Image result for vrećice od čaja

2. Ujed insekata

Uši insekata su svrbež i dosadan. Ako losion s kalaminom nije prikladan preporučuje stavljanje mokre vrećice čaja na područje 15 do 20 minuta.

3. Desni koje krvare

Ako morate izvaditi zub ili imati neku vrstu traume na mekom tkivu u ustima, možete usporiti krvarenje tako da stavite vlažnu čajnu vrećicu na područje 15 do 20 minuta.

4. Bol u ustima

Ako patite od zubobolje, možete upotrijebiti hladnu, vlažnu vrećicu čaja, postavljenu na područje dok bol ne prestane.

5. Bol nakon injekcije

Kada dobijete injekciju preporučuje korištenje vrećice za čaj na mjestu dok bol ne nestane. Djeluje isto kao i kod zubobolje.

Image result for vrećice od čaja

6. Opekotina

Čaj ima antibakterijska svojstva za zacjeljivanje rana. Preporučuje se stavljanje mokre vrećice čaja preko noći.

PROČITAJTE  Ovaj muškarac je odbio kemoterapiju i doživio čak 102 godine: Ozdravio je uz pomoć ovog recepta!

Čaj je dobar za vaše tijelo i iznutra i izvana. Sljedeći put kada trebate liječiti mjesto uboda insekta ili zubobolju, uživajte u šalici čaja, a zatim stavite vrećicu na daljnju upotrebu.

Čaj ili kafa?

Kofein u čaju otkriven je 1827. godine. Kafa, kao i čaj, je bila iznimno štovana, a Maye i Azteci smatrali su je svetom biljkom.

No unatoč pozitivnim djelovanjima kave, kofein u čaju, za razliku od onog u kafi, ne utječe negativno na srce i krvotok.

U čaju ima oko 30% manje kofeina nego u kafi.

Tanini u čaju također djeluju na sporije primanje kofeina, pa kofein iz stiže u krvotok naglo dok kod čaja proces teče mirnije.

Djelovanje kofeina iz kafe dostiže vrhunac za 10-tak minuta. Kod čaja, djelovanje kofeina dostiže vrhunac nakon 40.

Image result for vrećice od čaja

Kofein iz čaja djeluje osvježavajuće.

Čaj u različitim kulturama

Raširen je po cijelome svijetu i priprema se na različite načine.

Osim čajeva dobivenih od drveta biljke čaj, široko se koriste i tzv. biljni čajevi. Na području antičke Grčke postojala je nauka pripremanja čajeva u svrhu ozdravljenj.

To znanje danas promoviraju učitelji u sklopu programa koji se naziva Učenje Vatre, a kod mnogih obitelji na Balkanu je tradicija ljekovitih čajeva prenošena.

No, najpoznatija vrsta čaja svakako je crni čaj.

U različitim kulturama se priprema na različite načine. Obično se u njega doda malo mlijeka kako bi se ublažila gorčina.

Indijski jogiji uz mlijeko dodaju i neke začine kao što su cimet, đumbir, ili klinčić. Tibetanski monasi otišli su dalje, u čaj dodajući sol i maslac, jer smatraju da će ih tako držati budnim u meditacijama.

Image result for vrećice od čaja

 

Ovo je PET najefikasnijih dijeta koje brzo TOPE MASNE NASLAGE!

Dosta dijeta ima jo-jo efekat, pa se kilogrami često vrate.

PROČITAJTE  Da zanijemiš! Imala je čak 90 kilograma, a kada je smršala uslijedio je najveći šok!
Postoje razne dijete, ali mnoge su restriktivne i štetne za zdravlje. S druge strane, postoji opasnost od jo-jo efekta. Zato su vam potrebne ove dijete.

1.DIJETA MLADOG MJESECA

Image result for dijeta

Prvo pogledajte kad je dan mladog mjeseca. Tog dana, ništa se ne jede. Pije se samo voda ili čaj. Treba da popijete tri do pet litara tečnosti. Oko pola litre vode začinite s malo bibera i đumbira. Ako se budete držali pravila, za taj dan možete smršati i tri kilograma. Sledećeg dana jedite  laganu hranu. Do kraja prve sedmice, izbacite hljeb i tijesto. Jedite puno povrća. Druge sedmice ubacite dvopek i puter, kao i jaja i sir. Ostatak dana nastavite po režimu iz prve sedmice. Treće sedmice, pridržavajte se režima iz druge nedelje. Četvrte nedelje možete jesti sve. Pojedite poneki kolač ili parče čokolade. Kad dođe dan mladog mjeseca, sve ispočetka.

2.DIJETA 7 DANA-7 KILOGRAMA

Evo šta ćete jesti u narednim danima: 1. dan – sve voće, čaj, sok, voda. 2. dan – svježe ili bareno povrće (preporučuje se lisnato ),čaj, kafa i sok. 3. dan – kombinacija voća i povrć, čaj, kafa i sok, voda 4. dan – banane i mlijeko, čaj, 1,5-2 1 vode 5. dan – odrezak bijelog mesa ili pečenu ribu uz salatu sa malo maslinovog ulja. 6. dan – povrće i meso, čaj i kafa, 1,5-2 l vode 7. dan – pirinač, voće i povrće, čaj, kafa i sok, voda.

3.LIMUN DIJETA

 

Limun dijeta je jednostavna: svakog jutra prije doručka popiti limunov sok pomiješan sa vodom.

PROČITAJTE  Ako često zaboravljate gde ste parkirali auto- prijeti vam OPASAN poremećaj!
Dan 1: sok od limuna pomiješan sa čašom svježe vode. Dan 2: sok od dva limuna pomiješan sa dvije čaše vode. Dan 3: sok od tri limuna sa tri čaše vode. Dan 4: sok od četiri limuna sa četiri čaše svježe vode. Dan 5: sok od pet limunova sa pet čaša vode. Dan 6: sok od šest limunova sa šest čaša vode. Dan 7: sok od tri limuna sa deset čaša vode. Dodati jednu kašiku meda. Dan 8: sok od šest pomiješan sa šest čaša  vode. Dan 9: sok od pet limunova sa pet čaša vode. Dan 10: sok od četiri limuna sa četiri čaše vode. Dan 11: sok od tri limuna sa tri čaše vode. Dan 12: sok od dva limuna sa dvije čaše vode. Dan 13: sok od jednog limuna sa čašom vode. Dan 14: sok od tri limuna sa deset čaša vode. Dodati kašiku meda

4.BRZA DIJETA – 5 KG ZA 5 DANA

 

Osnovno jeste to da se svakog dana jede isto – za doručak voće, a za ručak viršla. Dijeta traje pet dana. Mora se praviti pauza. Za pet dana, se gubi 5 kilograma. Napomena Tokom dijete su zabranjeni sokovi, mlijeko i alkohol.

5.TRODNEVNA DIJETA

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here