Grlo, je vrlo važan dio tijela, u kojem se susreću putovi gutanja i disanja. 

Ima tri zadaće, a to je da štiti donje dišne putove i probavni sustav, sudjeluje u procesu gutanja te somogućava artikulaciju govora. U tome mu pomaže slina koju luče slinovnice. Ona vlaži i razmekšava uzetu hranu, čisti usnu šupljinu i uništava bakterije.

Ždrijelo je, nakon usne šupljine, prvo izloženo vanjskim utjecajima. Upale grla spadaju među najčešće razloge posjeta doktoru. Kada govorimo o grlobolji mislimo na upale ždrijela (faringitis), upalu krajnika (tonzilitis) i upalu grkljana. To su vrlo česte bolesti koje se najviše javljaju u hladnijem dijelu godine.

Upala krajnika i ždrijela

Upala krajnika zahvaća sve skupine ali najčešće pogađa djecu. Upala ždrijela obično se manifestira bolom i peckanjem u grlu, kašljem, i povišenom temperaturom. Sluznica ždrijela je kod upale crvena. Upala krajnika zahvaća sve skupine ali najčešće pogađa djecu. Učestalost tonzilitisa je veća kod djece koja borave u vrtiću ili školi.
Image result for Upala krajnika i ždrijela

Glavna uloga tonzila je hvatanje mikroorganizama koji dolaze u dišne putove. U upali, tonzile postaju povećane, otečene, a ponekad se mogu vidjeti žuto-bijelo-sive gnojne naslage. Tonzilitis se javlja kao posljedica produženog faringitisa i počinje grloboljom, povišenom temperaturom i teškim gutanjem. U težim slučajevima može se javiti otežano disanje.

Najčešći uzročnici upala gornjeg respiratornog sustava, su virusi. Znatno rjeđi uzročnik su bakterije. Kod reumatske groznice može doći do oštećenja srca, bubrega i zglobova.

U sezoni gripa i prehlada možete da probate neke od prirodnih načina da smirite upaljeno grlo.

Image result for Upala krajnika i ždrijela

Duboko smo zakoračili u sezonu gripa, a to znači da kašalj i upaljeno grlo treba umiriti. Srećom, brzo i lako ih mogu ublažiti ove  pastile za grlo koje možete napraviti.

PROČITAJTE  Davala je mužu dvije kašike ove smjese dnevno tokom mjesec dana: Njegovi zdravstveni problemi su izliječeni!

Sastojci za pastile:

1 šoljica vode u kojoj se potapa ljekovito bilje, (kadulja, majčina dušica, korijen sljeza, kamilica i menta).
1 /2 šoljica meda

Posatupak izrade:

Prokuhajte količinu vode koja stane u dvije šoljice, pa u proključalu vodu dodajte bilje. Količina bilja zavisi od vas, ali jedna kašičica je najmanja količina koja je efektivna. Ostavite bilje da se kuha 20 minuta, pa ga zatim izvadite.

U drugu posudu za kuhanje naspite jednu šoljicu vode u kojoj se kuhalo bilje i 1/2 šoljice meda. Temperaturu uključite na srednju jačinu.

Miješajte sadržaj na toj temperaturi oko 30 minuta, dok ne dosegne 150 stepeni Celzijusa.

Možete provjeriti da li je smjesa gotova tako što ćete uzeti komadić smjese i staviti ga u ledenu vodu kako biste provjerili da li će se stvrdnuti. Taj komadić treba da bude kako treba čvrst da se može razbiti ako ispustite na kuhinjsku podlogu.

Također, možete prestati s kuhanjem onda kada vidite da je smjesa krenula da pjeni i da se odvaja. Tada je bitno skloniti posudu s vatre, kako ne bi zagorjelo.

Smjesu potom prebacite u pleh koji ste prije toga namazila kokosovim uljem i ostavite je da se ohladi sve dok je ne budete mogli dotaći i oblikovati brzo kao pastile.

Zatim oblikovane pastile možete prebaciti na papir za pečenje kako bi se skroz ohladile, pa ih možete posuti šećerom u prahu kako bi spriječili da se slijepe za drugu.

 

Ovo je PET najefikasnijih dijeta koje brzo TOPE MASNE NASLAGE!

Dosta dijeta ima jo-jo efekat, pa se kilogrami često vrate.

PROČITAJTE  Gledali ste "Dva i po muškarca" svakog dana: Jedna od glumica je toliko propala da ne liči na sebe!
Postoje razne dijete, ali mnoge su restriktivne i štetne za zdravlje. S druge strane, postoji opasnost od jo-jo efekta. Zato su vam potrebne ove dijete.

1.DIJETA MLADOG MJESECA

Image result for dijeta

Prvo pogledajte kad je dan mladog mjeseca. Tog dana, ništa se ne jede. Pije se samo voda ili čaj. Treba da popijete tri do pet litara tečnosti. Oko pola litre vode začinite s malo bibera i đumbira. Ako se budete držali pravila, za taj dan možete smršati i tri kilograma. Sledećeg dana jedite  laganu hranu. Do kraja prve sedmice, izbacite hljeb i tijesto. Jedite puno povrća. Druge sedmice ubacite dvopek i puter, kao i jaja i sir. Ostatak dana nastavite po režimu iz prve sedmice. Treće sedmice, pridržavajte se režima iz druge nedelje. Četvrte nedelje možete jesti sve. Pojedite poneki kolač ili parče čokolade. Kad dođe dan mladog mjeseca, sve ispočetka.

2.DIJETA 7 DANA-7 KILOGRAMA

Evo šta ćete jesti u narednim danima: 1. dan – sve voće, čaj, sok, voda. 2. dan – svježe ili bareno povrće (preporučuje se lisnato ),čaj, kafa i sok. 3. dan – kombinacija voća i povrć, čaj, kafa i sok, voda 4. dan – banane i mlijeko, čaj, 1,5-2 1 vode 5. dan – odrezak bijelog mesa ili pečenu ribu uz salatu sa malo maslinovog ulja. 6. dan – povrće i meso, čaj i kafa, 1,5-2 l vode 7. dan – pirinač, voće i povrće, čaj, kafa i sok, voda.

3.LIMUN DIJETA

 

Limun dijeta je jednostavna: svakog jutra prije doručka popiti limunov sok pomiješan sa vodom.

PROČITAJTE  Da biste uklonili opasnu buđ i neprijatne mirise iz vaše mašine za veš, iskoristite ova dva super sastojka!
Dan 1: sok od limuna pomiješan sa čašom svježe vode. Dan 2: sok od dva limuna pomiješan sa dvije čaše vode. Dan 3: sok od tri limuna sa tri čaše vode. Dan 4: sok od četiri limuna sa četiri čaše svježe vode. Dan 5: sok od pet limunova sa pet čaša vode. Dan 6: sok od šest limunova sa šest čaša vode. Dan 7: sok od tri limuna sa deset čaša vode. Dodati jednu kašiku meda. Dan 8: sok od šest pomiješan sa šest čaša  vode. Dan 9: sok od pet limunova sa pet čaša vode. Dan 10: sok od četiri limuna sa četiri čaše vode. Dan 11: sok od tri limuna sa tri čaše vode. Dan 12: sok od dva limuna sa dvije čaše vode. Dan 13: sok od jednog limuna sa čašom vode. Dan 14: sok od tri limuna sa deset čaša vode. Dodati kašiku meda

4.BRZA DIJETA – 5 KG ZA 5 DANA

 

Osnovno jeste to da se svakog dana jede isto – za doručak voće, a za ručak viršla. Dijeta traje pet dana. Mora se praviti pauza. Za pet dana, se gubi 5 kilograma. Napomena Tokom dijete su zabranjeni sokovi, mlijeko i alkohol.

5.TRODNEVNA DIJETA

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here