Sveti Nikola je bio episkop Mire Likijske u Rimskom carstvu, a danas u Turskoj. Živio je u 4. vijeku. U hrišćanstvu se poštuje kao čudotvorac i svetitelj.

Nikoljdan se proslavlja 19. decembra i kod Srba spada u slavu. Hrišćani veruju da je Sveti Nikola čudotvorac i da se čuda dešavaju od njegovih čudotvornih moštiju iz kojih izbija sveto miro.

Ovaj svetitelj je spašavao nasukane brodove, pa se smatra zaštitnikom moreplovaca. Zbog toga ga mornari pozivaju pri opasnim situacijama.

Na ovaj datum su lađe, bacale svoja sidra i do sutradan mirovale, odajući slavu svetitelju. Uoči praznika se zaustavljaju lađe dok se mornari pomole svetitelju.

Svojim moćima Sveti Nikola pomaže svakom ko mu se obrati za pomoć.

Uz pomoć molitve, slijepima se vraća vid, hromi prohodaju, a gluhima se vraća sluh. Prema predanju iz naših krajeva, Sveti Nikola je vratio vid srpskom kralju Stefanu Dječanskom.

Tokom vijekova, Sveti Nikola je postao jedan od najomiljenijih svetaca. Na ovaj dan nikako ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi kućne poslove.

Konzumiranje mrsne hrane ne dolazi u obzir – budući da je u toku  Božićni post, ignorisanje posta je zabranjeno!

U nekim krajevima održao se i običaj darivanja djece jer je Sveti Nikola i zaštitnik. Zato, ako su vam mališani bili dobri, obradujte ih sitnicom – njih ćete usrećiti, a i narod kaže – valja se.

Sveti Nikola Čudotvorac je poštovan svetitelj u srpskom narodu i najčešća slava. Kao porodična slava se slavi od najranijih dana primanja hrišćanstva, ali evidentno je od 13. vijeka i reformi koje je sproveo Sveti Sava.

U Srbiji mu je je posvećeno oko 1.120 crkava.

Brojnost slava posvećenih sv. Nikoli ima korijene u brojnosti hramovnih slava posvećenih svetitelju. Odnosno da su se porodice u toku migracija opredjeljivale da slave svetitelja kojem je bio posvećen i hram koji ih je povezivao sa matičnim predjelom iz koga su poticali jer je u matici hram bio i druga kuća, a svetac kome je hram posvećen je bio zaštitnik porodica. Porodična slava je religijski praznik porodice koju obilježava okupljanje porodice i najbližih  prijatelja. To je bila odlika u prošlosti.  Jedinstvenog obrasca nema, jer u različiti krajevima Srbije postoje različiti obrasci slavskih obreda.

Uglavnom se proslavljala u domaćinstvima uz molitvu i zdravice, „lomljenje“, kolača, zavisno od krajeva i naslijeđa – od jednog pripremljenog kolača pa do četiri za svaki dan koji se slavi.

Jedan se kolač nosio u crkvu na dan praznika. U nekom krajevima Srbije to je činio domaćin sa komšijom kojeg za tu priliku naziva pop ili komšija. Uz slavski kolač žito je rijeđe pripremano. Slavska sveća je paljena do podne, a na kolač se stavljala trokraka svijeća.

Slavska trpeza je bila bogata, ali su se pripremala posna. Domaćini su nabavljali ribu, dok su domaćice pripremale ostalu hranu.  Rijetko se dešavalo da neko pripremi mrsnu hranu. Gosti su donosili skromne darove. Ipak, utisak je da se i u prošlosti hrana za gozbu pripremala raskošno, naravno shodno prilikama.

PROČITAJTE  "Imam najboljeg druga, i ne slažem se s tim da muško-ženska prijateljstva nisu moguća."

POŠTOVAN U SRBA

U srpskom narodu se poštuje i kult posvećen sv. Nikoli je živ. Kako se sv. Nikola smatra zaštitnikom trgovaca i sirotinje sačuvane su legende o njegovim djelima. P Jedna od najpoznatijih priča je da je svakog decembra biskup Nikola godišnju zaradu davao siromašnim. Iz toga se stvorio mit i o tri zlatne kugle koje sv. Nikola ubacuje u kuće najsiromašnijih.

U narodu se smatra da je zaštitnik putnika. Kao slavu proslavljaju ga rotarijanci. Crkva proslavlja i prenos njegovih moštiju. S toga oni koji slave Nikoljdan preslavljaju Mladog Nikolaja.

U zapadnoj Srbiji proslavlja se i Nikoljsko lice, u isti dan i toga dana domaćica uz ručak iznosi na trpezu i polovinu slavskog kolača. Ovaj dan se proslavlja u porodičnom krugu bez gostiju.

DJED MRAZ

Prerušavanje u lik Nikole slično je tradicionalnom liku koji se javlja na  području Balkana.

Ogrnut je krznenim kaputom, nosi jedno zvono okačeno o vrat, ispod opaklije je u čojanom odelu, ima tkanu torbu sa slatkišima kao darovima i štap kojim zamahuje kada uđe u kuću. Glava mu je prekrivena šubarom, a lice nagaravljeno, sa bradom i brkovima od kučine. Iz ovog lika se kasnije razvila predstava o Djeda Mrazu.

DAREŽLJIV PREMA DJECI

Početkom 20. veka u Srbiji se ustalio običaj da se djeca daruju o svetom Nikoli. Djeca su uoči praznika ostavljala u prozor cipele a ujutro su nalazila poklone. Vjerovalo se da ih je Sveti Nikola ostavio. U naseljima Vojvodine, ulicama je išao maskirani lik sa šubarom na glavi i bradom od kučine, štapom u ruci i torbom o ramenu, te je ulazio u kuće gdje ima djece i darivao ih slatkišima.

KO JE BIO

Sveti Nikolaj Čudotvorac je poštovan svetitelj u srpskom narodu i najčešća slava. Poreklom je iz grada Patare, iz Likije. Njegovi roditelji bili su pobožni ljudi.

Nikolaj/Nikola je bio sin jedinac. Njegovo ime znači pobjednik naroda, a on se pokazao kao pobjednik nad zlom. U narodu se veoma poštuje i kult posvećen sv. Nikoli je živ, a također,  ustanovljen praznik ovom svetitelju svetkuje se u hrišćanskom svijetu.

Image result for Sveti Nikolaj Čudotvorac

Na početku je Nikolaja Čudotvorca o životu i vjeri podučavao njegov stric Nikolaj, episkop patarski. Nakon što su mu roditelji preminuli, razdijelio je sav imetak sirotinji i postao sveštenik. Bio je milosrdan i skroman po prirodi, te se povukao u samoću. Međutim, javio mu se tada glas Gospodnji koji je od njega zatražio da se podvizuje. Posle tog iskustva Nikolaj se vratio među sijvet i  postao arhiepiskop grada Mira u Likiji.

PROČITAJTE  6-godišnja djevojčica htjela zaklati usvojitelje, i brata: Nakon 27 godina ispričala svoju JEZIVU priču!

Svetog Nikolaja Čudotvorca je narod još za života proglasio svetiteljem. Bio je istinoljubiv, veliki borac za pravdu. Ko god mu je zatražio pomoć, on mu je nije uskratio. Spasavao je mnoge od bolesti i smrti, pružao je utočište siromašnima i nemoćnima. Zabilježeno je da mu je lice uvijek izgledalo kao da iz njega isijava svjetlost.

Sveti Nikolaj, je uspostavljen kao zaštitnik moreplovaca. Veruje se da rukovodi svim vodama na sveijtu, te da spašava ljude od nesreća. Mnogi se moreplovci pomole Svetom Nikoli prije nego se otisnu na putovanje.

OBIČAJI

Za Svetog se Nikolu ne vezuje dovoljan broj običaja i vejrovanja u odnosu na činjenicu da je u Srba Nikoljdan najveće krsno ime. Mnogi ga svetkuju prema osnovnim načelima pripreme slave. Uglavnom su zabilježena jverovanja žena i molitve koje mu upućuju na ovaj praznik – nerotkinje upravo njega mole za porod.

Osim što se praznuje kao najveće krsno ime, Sveti Nikolaj Čudotvorac je esnafska slava, odnosno zaštitnik zanata lađara, ribara. Zbog toga se naziva vodena slava.

Dešava se da ako otac dijeli slavu na sinove jedan uzme za krsnu slavu zimskog Nikolaja, a drugi Ljetnjeg, kako bi mogli da se posjećuju. U zapadnoj Srbiji proslavlja se i Nikoljsko lice, nedelju dana po Svetom Nikolaju. Ovaj dan se proslavlja bez gostiju.

Ovo je PET najefikasnijih dijeta koje brzo TOPE MASNE NASLAGE!

Dosta dijeta ima jo-jo efekat, pa se kilogrami često vrate. Postoje razne dijete, ali mnoge su restriktivne i štetne za zdravlje. S druge strane, postoji opasnost od jo-jo efekta. Zato su vam potrebne ove dijete.

1.DIJETA MLADOG MJESECA

Image result for dijeta

Prvo pogledajte kad je dan mladog mjeseca. Tog dana, ništa se ne jede. Pije se samo voda ili čaj. Treba da popijete tri do pet litara tečnosti. Oko pola litre vode začinite s malo bibera i đumbira. Ako se budete držali pravila, za taj dan možete smršati i tri kilograma. Sledećeg dana jedite  laganu hranu. Do kraja prve sedmice, izbacite hljeb i tijesto. Jedite puno povrća.

PROČITAJTE  Sanja: Izgubila sam 20 kilograma zbog kojih sam se osjećala groznom, a evo i kako- OVO MOŽE SVAKO
Druge sedmice ubacite dvopek i puter, kao i jaja i sir. Ostatak dana nastavite po režimu iz prve sedmice. Treće sedmice, pridržavajte se režima iz druge nedelje. Četvrte nedelje možete jesti sve. Pojedite poneki kolač ili parče čokolade. Kad dođe dan mladog mjeseca, sve ispočetka.

2.DIJETA 7 DANA-7 KILOGRAMA

Evo šta ćete jesti u narednim danima: 1. dan – sve voće, čaj, sok, voda. 2. dan – svježe ili bareno povrće (preporučuje se lisnato ),čaj, kafa i sok. 3. dan – kombinacija voća i povrć, čaj, kafa i sok, voda 4. dan – banane i mlijeko, čaj, 1,5-2 1 vode 5. dan – odrezak bijelog mesa ili pečenu ribu uz salatu sa malo maslinovog ulja. 6. dan – povrće i meso, čaj i kafa, 1,5-2 l vode 7. dan – pirinač, voće i povrće, čaj, kafa i sok, voda.

3.LIMUN DIJETA

 

Limun dijeta je jednostavna: svakog jutra prije doručka popiti limunov sok pomiješan sa vodom. Dan 1: sok od limuna pomiješan sa čašom svježe vode. Dan 2: sok od dva limuna pomiješan sa dvije čaše vode. Dan 3: sok od tri limuna sa tri čaše vode. Dan 4: sok od četiri limuna sa četiri čaše svježe vode. Dan 5: sok od pet limunova sa pet čaša vode. Dan 6: sok od šest limunova sa šest čaša vode. Dan 7: sok od tri limuna sa deset čaša vode. Dodati jednu kašiku meda. Dan 8: sok od šest pomiješan sa šest čaša  vode. Dan 9: sok od pet limunova sa pet čaša vode. Dan 10: sok od četiri limuna sa četiri čaše vode. Dan 11: sok od tri limuna sa tri čaše vode. Dan 12: sok od dva limuna sa dvije čaše vode. Dan 13: sok od jednog limuna sa čašom vode. Dan 14: sok od tri limuna sa deset čaša vode. Dodati kašiku meda

4.BRZA DIJETA – 5 KG ZA 5 DANA

 

Osnovno jeste to da se svakog dana jede isto – za doručak voće, a za ručak viršla. Dijeta traje pet dana. Mora se praviti pauza. Za pet dana, se gubi 5 kilograma. Napomena Tokom dijete su zabranjeni sokovi, mlijeko i alkohol.

5.TRODNEVNA DIJETA

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here