Strije su oštećenje vezivnog tkiva zbog rastezanja kože.

 

Možemo reći da su strije vrsta ožiljka tkiva. Pri rastezanju kože tkivo se ne može tako brzo prilagoditi i dolazi do oštećenja. Za razvoj strija je, uz genetiku, najvažnija brzina rastezanja. Što je brže rastezanje kože to je oštećenje veće.

Genetika određuje kvalitetu kože i tkiva. Kod pojedinih ljudi vezivno tkivo je slabije kvalitete. Strije nastaju kod naglog rasta uz rastezanje kože: u pubertetu, debljanje i trudnoće. Kod body buildera strije nastaju zbog prebrzog rasta mišića. Tumor nadbubrežne žlijezde može uzrokovati strije. Isti se hormoni koriste za brojne bolesti u obliku tableta i krema. Image result for strije

Na kojim područjima nastaju strije?

Strije nastaju na mjestima najviše izloženim rastezanju: ramena, grudi, trbuh, bedra i stražnjica.

Kako izgledaju strije?

Strije u početku imaju crvenoljubičastu boju, a kasnije bijelu boju. Veličina i širina variraju, tako da mogu biti široke nekoliko centimetara. Uglavnom su u razini kože, dok znaju biti i ispod razine kože. Najčešće su paralelne.

Gotovo da i nema osobe bez strije. U većini slučajeva strije se mogu dosta smanjiti. Tijekom puberteta i trudnoće ima smisla koristiti kreme. To se odnosi na djevojčice u pubertetu. Ono što je zajedničko trudnoći i pubertetu je da strije nastaju na istim mjestima. Na tim mjestima savjetuje se nanositi kreme protiv strija 1 do 2 puta. Preporučuje se hrana bogata bjelančevinama i vitaminom C. Potrebno je nastojati ne naglo povećavati težinu i mišićnu masu. Uvijek kod tjelesne aktivnost nosite grudnjak koji mora držati grudi. Preporučuje se manje hodati bez grudnjaka jer se time oštećuje vezivno tkivo. Pred kraj trudnoće preporučuje se što mazati kritična mjesta kremama.

PROČITAJTE  Od uzgoja organske hrane možete zaraditi i do 10.000 eura: Evo kako početi i kada očekivati zaradu!

Možda ih nemate, pa ne znate da su strije česte na tijelu. To su neškodljivi, ožiljci na koži, pruge koje nastaju zbog istezanja kože. U čemu je razlika između crvenih i bijelih strija?

Bele i purpurne strije

Strije nastaju kao posljedica trudnoće ili taloženja kilograma, a najčešće se javljaju na butinama, stomaku,  zadnjici i rukama. Promjena težine, posljedica hormonske neravoteže… sve to stvara procijepe . Ovo stanje obično se pokazuje u vidu crvenkastih, oznaka ili diskoloracija na područjima gde je koža rastegnuta. Procjenjuje se da 90% žena koje su bile trudne, 70% adolescenata imaju strije.

Crvene strije

To su znaci istezanja kože. Ova vrsta ožiljaka pokazuje krvne sudove, i ima crvenu boju. Budući da su u fazi razvoja, one su u idealnoj fazi za liječenje. Mogu se zacijeliti upotrebom krema koje pomažu u obnavljanju kolagena. Obnavljanju kože i smanjivanju ožiljaka doprinose i laserski tretmani.

Problem belih strija može rešiti samo laser

Bijele strije

Ovi ožiljci pokazuju da je dio kože duže bio rastegnut. Bijeli ožiljci su neko vrijeme na vašoj koži. Ne mogu se leijčiti kremama, dok tretmani kao mikrodermoabrazija mogu pomoći u poboljšanju teksture kože i mogu dati poliran izgled. Ipak, ovi tretmani neće obnoviti kolagen.

Za bijele strije postoji drugačiji tretman- egzajmer laser. Pomaže u oživljavaju boje, a rezultati variraju od pojedinca do pojedinca.

 

Ovo je PET najefikasnijih dijeta koje brzo TOPE MASNE NASLAGE!

Dosta dijeta ima jo-jo efekat, pa se kilogrami često vrate. Postoje razne dijete, ali mnoge su restriktivne i štetne za zdravlje. S druge strane, postoji opasnost od jo-jo efekta. Zato su vam potrebne ove dijete.

PROČITAJTE  Dva zdrava sastojka je pretvorila u lijek za rak, a onda su je ušutkali! Recept je konačno otkriven!

1.DIJETA MLADOG MJESECA

Image result for dijeta

Prvo pogledajte kad je dan mladog mjeseca. Tog dana, ništa se ne jede. Pije se samo voda ili čaj. Treba da popijete tri do pet litara tečnosti. Oko pola litre vode začinite s malo bibera i đumbira. Ako se budete držali pravila, za taj dan možete smršati i tri kilograma. Sledećeg dana jedite  laganu hranu. Do kraja prve sedmice, izbacite hljeb i tijesto. Jedite puno povrća. Druge sedmice ubacite dvopek i puter, kao i jaja i sir. Ostatak dana nastavite po režimu iz prve sedmice. Treće sedmice, pridržavajte se režima iz druge nedelje. Četvrte nedelje možete jesti sve. Pojedite poneki kolač ili parče čokolade. Kad dođe dan mladog mjeseca, sve ispočetka.

2.DIJETA 7 DANA-7 KILOGRAMA

Evo šta ćete jesti u narednim danima: 1. dan – sve voće, čaj, sok, voda. 2. dan – svježe ili bareno povrće (preporučuje se lisnato ),čaj, kafa i sok. 3. dan – kombinacija voća i povrć, čaj, kafa i sok, voda 4. dan – banane i mlijeko, čaj, 1,5-2 1 vode 5. dan – odrezak bijelog mesa ili pečenu ribu uz salatu sa malo maslinovog ulja. 6. dan – povrće i meso, čaj i kafa, 1,5-2 l vode 7. dan – pirinač, voće i povrće, čaj, kafa i sok, voda.

3.LIMUN DIJETA

 

Limun dijeta je jednostavna: svakog jutra prije doručka popiti limunov sok pomiješan sa vodom. Dan 1: sok od limuna pomiješan sa čašom svježe vode.

PROČITAJTE  KAKO UBRZATI UKLANJANJE toksina iz organizma stimulirajući jetru sa ovim najčešće ignorisanim biljkama?!
Dan 2: sok od dva limuna pomiješan sa dvije čaše vode. Dan 3: sok od tri limuna sa tri čaše vode. Dan 4: sok od četiri limuna sa četiri čaše svježe vode. Dan 5: sok od pet limunova sa pet čaša vode. Dan 6: sok od šest limunova sa šest čaša vode. Dan 7: sok od tri limuna sa deset čaša vode. Dodati jednu kašiku meda. Dan 8: sok od šest pomiješan sa šest čaša  vode. Dan 9: sok od pet limunova sa pet čaša vode. Dan 10: sok od četiri limuna sa četiri čaše vode. Dan 11: sok od tri limuna sa tri čaše vode. Dan 12: sok od dva limuna sa dvije čaše vode. Dan 13: sok od jednog limuna sa čašom vode. Dan 14: sok od tri limuna sa deset čaša vode. Dodati kašiku meda

4.BRZA DIJETA – 5 KG ZA 5 DANA

 

Osnovno jeste to da se svakog dana jede isto – za doručak voće, a za ručak viršla. Dijeta traje pet dana. Mora se praviti pauza. Za pet dana, se gubi 5 kilograma. Napomena Tokom dijete su zabranjeni sokovi, mlijeko i alkohol.

5.TRODNEVNA DIJETA

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here