Najčešći uzročnici gljivične infekcije noktiju su dermatofiti.

U najvećem broju slučajeva uzročnik je Trichophyton rubrum,. Uzročnici koji ne pripadaju skupini dermatofita su kvasci roda Candida, te plijesni Scopulariopsis brevicaulis.

Naši nokti su dio naših ruku i nogu iako oni nemaju vitalnu upotrebu kao naše srce ili drugi organ, oni su neophodni. Mi smo navikli da ih vidimo na našim rukama, a kada neki nedostaje izgleda čudno.

Njih treba održavati besprekornog estetskog izgleda jer privlače pažnju i odmah privlače pogled kada upoznajemo nekoga ili se obratimo osobi. Također treba sanirati nokte.

Problem koji utiče na zdravlje naših noktiju jeste kada se formiraju gljivice na noktima, a oni imaju tendenciju da postanu žuti ili crni, i vrlo je neprijatan problem koji naročito kod žena izgleda veoma loše. Mnogi ljudi pate od gljivica, ovo uzrokuje loš miris.

Gljivice na noktima - kako prepoznati i liječiti infekciju?

Temeljni postupak za postavljanje dijagnoze infekcije nokta je mikološka dijagnostika. Uzima se uzorak iz oboljelog dijela nokta. Nativni preparat se preparira s 20% otopinom kalijeve lužine i gleda pod mikroskopom. Nalaz hifa ili spora dokaz je gljive kao uzročnika.

Nativni mikroskopski preparat je “ključ” dijagnoze,. Gljivičnu infekciju nokta treba razlikovati od drugih oštećenja nokta uzrokovanih ozljedom, te drugim oblicima dermatitisa. Treba naglasiti da je gljivična infekcija nokta česta kod bolesnika sa psorijazom.

Najčešći simptom gljivične infekcije je zadebljanje i promjena boje . Obično nema bolova niti drugih simptoma. Međutim, ako se ne liječi, može doći do upale kože ispod i oko nokta. Sama klinička slika je slična bez obzira na rod uzročnika.

Distalna subungvalna onihomikoza je najčešći oblik infekcije. Svi prethodno navedeni uzročnici mogu biti odgovorni za nastanak. Gljiva ulazi u nokat s njegovog donjeg ruba, te polako raste prema ležištu nokta.

PROČITAJTE  Još uvijek PIJETE Coca Colu? Poslje ovog zasigurno više nećete! (VIDEO)

gljivice-na-noktima

Bijela površinska onihomikoza stvara promjene vidljive isključivo na noktima nogi. Vide se male diskretne bijele mrlje na noktu.

Proksimalna subungvalna onihomikoza je uzrokovana gljivom Trichophyton spp. Ovakav oblik infekcije nokta se viđa u HIV/AIDS bolesnika. Uzročnik prodire kroz kožicu nokta te uzrokuje infekciju matriksa nokta. Nokat kasnije otpadne, ali je rast otežan zbog oštećenja matriksa.

Distrofična onihomikoza dovodi do opsežnog oštećenja nokta koje se vidi u bolesnika što pate od mukokutane kandidijaze. Nokat je zadebljao, promijenjene boje. Često je pridružena upala kožice ili postraničnog nabora nokta. Uzročnik je Candida albicans. Često se na pritisak dobije gnojni sadržaj.

Mogu se pojaviti usljed izloženosti vlagi, korišćenju zatvorenih cipela itd. Preij pojavljivanja gljivice moramo postupati brzo i primijeniti sledeći prirodni lijek.

Gljivice na noktima: koji su simptomi i kako ih izliječiti

Sastojci

-6 šolja vode
-3 kašike sode
-½ čaše jabukovog sirćeta

Kako da razradimo?

Mi ćemo miješati sve sastojke do formiranja konzistentnog rješenja. Voda mora biti topla, tako da ima bolji efekat.

Ono što radimo jeste da stavimo stopala u ovaj rastvor 15 minuta, tokom vremena primenjujete piling masažu za kožu da apsorbuje tretman.

Također, možete napraviti jednu pastu sa sodom bikarbonom i sirćetom i nanijeti direktno na nokat, ako izaberete ovu opciju, pustite da pasta djeluje cijelu noć.

U sprečavanju razvoja “gljivica” na nogama, ključno je održavanje higijenskih mjera i izbjegavanje izlaganja vlazi. Nadalje, važno je kod boravka na javnim mjestima poput bazena nositi prikladnu obuću. Osobe izložene vlažnoj sredini trebaju koristiti zaštitne rukavice.

stopala-noge-kupka-pedikura-12

Ovo je PET najefikasnijih dijeta koje brzo TOPE MASNE NASLAGE!

Dosta dijeta ima jo-jo efekat, pa se kilogrami često vrate.

PROČITAJTE  Pročistite tijelo od svih otrova sa ovom moćnom kupkom! Osjećat ćete se lakše i bolje nego ikad!
Postoje razne dijete, ali mnoge su restriktivne i štetne za zdravlje. S druge strane, postoji opasnost od jo-jo efekta. Zato su vam potrebne ove dijete.

1.DIJETA MLADOG MJESECA

Image result for dijeta

Prvo pogledajte kad je dan mladog mjeseca. Tog dana, ništa se ne jede. Pije se samo voda ili čaj. Treba da popijete tri do pet litara tečnosti. Oko pola litre vode začinite s malo bibera i đumbira. Ako se budete držali pravila, za taj dan možete smršati i tri kilograma. Sledećeg dana jedite  laganu hranu. Do kraja prve sedmice, izbacite hljeb i tijesto. Jedite puno povrća. Druge sedmice ubacite dvopek i puter, kao i jaja i sir. Ostatak dana nastavite po režimu iz prve sedmice. Treće sedmice, pridržavajte se režima iz druge nedelje. Četvrte nedelje možete jesti sve. Pojedite poneki kolač ili parče čokolade. Kad dođe dan mladog mjeseca, sve ispočetka.

2.DIJETA 7 DANA-7 KILOGRAMA

Evo šta ćete jesti u narednim danima: 1. dan – sve voće, čaj, sok, voda. 2. dan – svježe ili bareno povrće (preporučuje se lisnato ),čaj, kafa i sok. 3. dan – kombinacija voća i povrć, čaj, kafa i sok, voda 4. dan – banane i mlijeko, čaj, 1,5-2 1 vode 5. dan – odrezak bijelog mesa ili pečenu ribu uz salatu sa malo maslinovog ulja. 6. dan – povrće i meso, čaj i kafa, 1,5-2 l vode 7. dan – pirinač, voće i povrće, čaj, kafa i sok, voda.

3.LIMUN DIJETA

 

Limun dijeta je jednostavna: svakog jutra prije doručka popiti limunov sok pomiješan sa vodom.

PROČITAJTE  GENIJALNO: Kako od STARIH GUMA napraviti fotelje za baštu!
Dan 1: sok od limuna pomiješan sa čašom svježe vode. Dan 2: sok od dva limuna pomiješan sa dvije čaše vode. Dan 3: sok od tri limuna sa tri čaše vode. Dan 4: sok od četiri limuna sa četiri čaše svježe vode. Dan 5: sok od pet limunova sa pet čaša vode. Dan 6: sok od šest limunova sa šest čaša vode. Dan 7: sok od tri limuna sa deset čaša vode. Dodati jednu kašiku meda. Dan 8: sok od šest pomiješan sa šest čaša  vode. Dan 9: sok od pet limunova sa pet čaša vode. Dan 10: sok od četiri limuna sa četiri čaše vode. Dan 11: sok od tri limuna sa tri čaše vode. Dan 12: sok od dva limuna sa dvije čaše vode. Dan 13: sok od jednog limuna sa čašom vode. Dan 14: sok od tri limuna sa deset čaša vode. Dodati kašiku meda

4.BRZA DIJETA – 5 KG ZA 5 DANA

 

Osnovno jeste to da se svakog dana jede isto – za doručak voće, a za ručak viršla. Dijeta traje pet dana. Mora se praviti pauza. Za pet dana, se gubi 5 kilograma. Napomena Tokom dijete su zabranjeni sokovi, mlijeko i alkohol.

5.TRODNEVNA DIJETA

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here