Više istraživanja pokazuju da esencijalno ulje ove biljke, njegovo aktivno jedinjenje, sadrže snažna antiseptička svojstva.

U stvari, većina antiseptičkih maramica sadrže timol u svojoj hemijskoj strukturi.

Interesantno, nedavno istraživanje sugeriše da eterično ulje timijana ima čak i sposobnost da smanji bol. Međutim, ovo ne bi trebalo da bude iznenađenje, pošto su mnogi tradicionalni lijekovi koristili timijan i druga esencijalna ulja kako bi ublažili bol.

Timijan je biljka koju bi svi trebali imati u kući. Timijan je mala biljka intenzivnog okusa.

Timijan je jedan od jeftinijih lijekova.

U njegovom su sastavu između ostalog borneol, karvakrol, timol, vitamini A, C, D, B-kompleks, magnezij, i cink.

Tradicionalno se upotrebljava za liječenje anemije, groznice,  i – mamurluka.

Smatra se da je učinkovit protiv svih vrsta grčeva.

Timijan snaži pluća i čisti ih. Djeluje protiv svih vrsta grčeva, bronhitisa, i otežanog disanja.

Umiruje živce, ali ne uspavljuje. Uzmite ga ako patite od napetosti, nesanice, noćnih mora i glavobolja.

Image result for timijan

Timijanov čaj pomaže kod kašlja i bronhitisa i djeluje antiseptički.

Tim istraživača sa iranskog Babol univerziteta medicinskih nauka potvrdio je da timijan ne djeluje samo protiv teških bolesti, već i kod bola tokom ciklusa, i to mnogo bolje u poređenju sa Ibuprofenom.

Studijom je učestvovalo 84 žene studenti sa teškim ciklusima. Bile su u dobi između od15-24 godine i svi su patili od dismenoreje. Ovo stanje se manifestuje bolnim grčevima koje mogu biti praćeni simptomima poput vrtoglavice, glavobolje, mučnine ili bola u leđima. S druge strane, sekundarna dismenoreja znači da bol proističe iz drugog stanja.

Istraživači su također primijetili da se primarna dismenoreja javlja u roku od 2 godine od početka menarhea i koja nije povezana sa bolom tokom drugih dijelova ciklusa. Ovo ima smisla, jer su bolne menze češće kod mlađih žena u prvim godinama početka ciklusa.

PROČITAJTE  Svaki horoskopski znak ima svoju duhovnu životinju: Jarac je sova, Ovan pas, a evo šta čuči u ostalim znakovima!

Related image

Druge zdravstvene prednosti timijana

Antiseptik:

Veliki je antiseptik koji štiti rane od infekcija. Njegova antiseptička korist se pripisuje prisustvu sastojaka poput Caryophyllene i Camphene.

Tonik:

Tonira srce, digestivni sistem, nervni sistem, cirkulatorni sistem, mišiće i kožu.

Hipertenzivno:

Ovo je korisno za osobe koje pate od niskog krvnog pritiska. Ovi ljudi su pod većim rizikom da se osećaju slabo i padaju u nesvijest. Timijan održava njihov krvni pritisak balansiranim tako što ga prirodno podiže.

Antireumatično:

Esencijalno ulje timijana riješava opstrukciju cirkulacije i akumulaciju mokraćne kiseline u krvi, koja oba izazivaju reumatizam, i artritis. Kao diuretik, olakšava otklanjanje otrovnih materija. Kao stimulant, povećava cirkulaciju i rješava ovaj problem na poseban način.

Related image

DODATNE UPOTREBE

-Kao diuretik, timijan je koristan u liječenju infekcija bešike i urinarnog trakta
-Koristi se da ubije gljivice na noktima
-Koristi se za ubijanje parazita
-Koristi se i kao repelent za insekte
-Koristi se za kandidu
-Nalazi se u prirodnim ručnim sanitarijama
-Razrijeđeno ulje ili zdrobljen timijan može se koristiti kao prva pomoć na ubodima i ugrizima insekata
-Dodavanje timijana na vruću kompresiju olakšava giht, išijasiju, bol u mišićima, reumatski bol, i sportske povrede
-Koristite 1% rastvora kao antibakterijsko sredstvo za pranje
-Koristite timijan za stimulisanje ciklusa ili nedostajućih perioda
-Koristite ga kao tonik za kosu, pranje lica ili tretman bradavica i akni
-Utvrđeno je da redovna konzumacija timijana povećava količinu DHA u srčanim, bubreznim i membranama moždanih ćelija
-Timol, aktivno jedinjenje u timinskom ulju, pokazalo je da olakšava zarastanje povećavajući protok krvi
-Timijan štiti zdrave masti u ćelijskim membranama
-Miješajte timijan sa lavandom, kedarom i ruzmarinom za liječenje alopecia areata.

PROČITAJTE  Djeca se krila i bojala vaspitačice: Snimak skrivene kamere otkrio istinu od koje se DIŽE KOSA NA GLAVI!

Image result for timijan

Ovo je PET najefikasnijih dijeta koje brzo TOPE MASNE NASLAGE!

Dosta dijeta ima jo-jo efekat, pa se kilogrami često vrate. Postoje razne dijete, ali mnoge su restriktivne i štetne za zdravlje. S druge strane, postoji opasnost od jo-jo efekta. Zato su vam potrebne ove dijete.

1.DIJETA MLADOG MJESECA

Image result for dijeta

Prvo pogledajte kad je dan mladog mjeseca. Tog dana, ništa se ne jede. Pije se samo voda ili čaj. Treba da popijete tri do pet litara tečnosti. Oko pola litre vode začinite s malo bibera i đumbira. Ako se budete držali pravila, za taj dan možete smršati i tri kilograma. Sledećeg dana jedite  laganu hranu. Do kraja prve sedmice, izbacite hljeb i tijesto. Jedite puno povrća. Druge sedmice ubacite dvopek i puter, kao i jaja i sir. Ostatak dana nastavite po režimu iz prve sedmice. Treće sedmice, pridržavajte se režima iz druge nedelje. Četvrte nedelje možete jesti sve. Pojedite poneki kolač ili parče čokolade. Kad dođe dan mladog mjeseca, sve ispočetka.

2.DIJETA 7 DANA-7 KILOGRAMA

Evo šta ćete jesti u narednim danima: 1. dan – sve voće, čaj, sok, voda. 2. dan – svježe ili bareno povrće (preporučuje se lisnato ),čaj, kafa i sok. 3. dan – kombinacija voća i povrć, čaj, kafa i sok, voda 4. dan – banane i mlijeko, čaj, 1,5-2 1 vode 5. dan – odrezak bijelog mesa ili pečenu ribu uz salatu sa malo maslinovog ulja. 6. dan – povrće i meso, čaj i kafa, 1,5-2 l vode 7. dan – pirinač, voće i povrće, čaj, kafa i sok, voda.

3.LIMUN DIJETA

 
PROČITAJTE  Sigurno ste do sada pripremali vaša jela u aluminijumu, ali nakon ovoga to vam neće pasti na pamet više!

Limun dijeta je jednostavna: svakog jutra prije doručka popiti limunov sok pomiješan sa vodom. Dan 1: sok od limuna pomiješan sa čašom svježe vode. Dan 2: sok od dva limuna pomiješan sa dvije čaše vode. Dan 3: sok od tri limuna sa tri čaše vode. Dan 4: sok od četiri limuna sa četiri čaše svježe vode. Dan 5: sok od pet limunova sa pet čaša vode. Dan 6: sok od šest limunova sa šest čaša vode. Dan 7: sok od tri limuna sa deset čaša vode. Dodati jednu kašiku meda. Dan 8: sok od šest pomiješan sa šest čaša  vode. Dan 9: sok od pet limunova sa pet čaša vode. Dan 10: sok od četiri limuna sa četiri čaše vode. Dan 11: sok od tri limuna sa tri čaše vode. Dan 12: sok od dva limuna sa dvije čaše vode. Dan 13: sok od jednog limuna sa čašom vode. Dan 14: sok od tri limuna sa deset čaša vode. Dodati kašiku meda

4.BRZA DIJETA – 5 KG ZA 5 DANA

 

Osnovno jeste to da se svakog dana jede isto – za doručak voće, a za ručak viršla. Dijeta traje pet dana. Mora se praviti pauza. Za pet dana, se gubi 5 kilograma. Napomena Tokom dijete su zabranjeni sokovi, mlijeko i alkohol.

5.TRODNEVNA DIJETA

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here