Ovo je tako lako napraviti da ćete probati to da uradite već sljedećeg puta kada ih budete jeli.

Mandarina je voće iz porodice citrusa.

Raste na zimzelenom stablu visine dva do tri metra, a listovi su joj tamnozelene boje.

Porijeklom je iz Jugoistočne Azije, a ime je dobila po svijetlo narančastoj odjeći mandarina – drevnih kineskih javnih službenika.

Sastav i ljekovitost mandarine

Mandarina je praktičan, ukusan zalogaj koji pruža mnogo nutritivnih dobrobiti.

Jedna mandarina težine oko 110 grama sadrži 32 miligrama vitamina C.

Vitamin C igra bitnu ulogu u sintezi kolagena i elastina. Kolagen i elastin su bjelančevine koji tvore našu kožu, mišiće i ostala tkiva.

Ovaj je vitamin snažan antioksidans te pomaže tijelu u odstranjivanju slobodnih radikala.

Pospješuje zacjeljivanje rana i pridonosi sprečavanju neurodegenerativnih bolesti.
Image result for mandarinaJedna mandarina sadrži 16 posto dnevne vitamina A. Jedna velika mandarina donosi 199 mg ili šest posto preporučene dnevne količine kalija.

Vlaknasto tkivo koje se nalazi između kriški mandarine, naziva se lamela.

Sadržaj vlakna u mandarini je osam posto dnevne vrijednosti. Vlakna su korisna i u regulaciji probavnog sustava, jer olakšavaju eliminaciju otpada. Nadalje, vlakna pune želudac i tako sprečavaju osjet gladi.

Mandarina se sastoji od 85 posto vode, koju tijelo koristi da bi se očistilo od toksina.

U za sve te dobrobiti, jedna mandarina sadrži 64 kalorija i 0,4 grama masnoća, što je čini vrhunskom namirnicom za mršavljenje.

Mandarina u aromaterapiji

Eterično ulje mandarine dobiva se hladnim prešanjem kore.

Eterično ulje mandarine koristi se u losionima za čišćenje i toniziranje kože. Mandarina je voće jakog mirisa.

Možete ih zgnječiti i istisnuti sok, dodati u salate. Osobito se nadopunjuje sa slatkim i kiselim umacima.

Related imageUpotreba svijeća vraća se u praistoriju i to pokazuju otkrića napravljena u pećinama gdje su pronađeni hijeroglifi koji su naslikani na kamenim zidovima, na vrlo tamnim mjestima, gde su ti prvi muškarci stavljali masti od životinja na štapove koje su pustili da gore dugo vremena.

PROČITAJTE  MIRISNA PITA: Ručak gotov za samo pola sata, a zbog njega ćete polizati i prste!

Rimljani, Egipćani i Kinezi već su napravili svijeće sa različitim elementima i koristili ih u različitim prilikama ili da daju svjetlost i toplotu ili ponekad su da istaknu nešto sveto i vjerovali da se povezuju sa Majkom Prirodu ili sa Bogom. To je također način poštovanja mrtvih, svetih mjesta, hramova ili rasvjetljavanja puteva ili mjesta koje su naselili.

Vjeruje se da sveća predstavlja ljudsko biće, jer je to element koji ojačava pokret, sila i energiju sve što u sebi uzima; suština čovjeka.

Related image

Tokom godina su svijeće na neki način i dalje simbol religioznog i duhovnog. Trenutno ih možemo naći aromatičnim, ukrašenim ili napravljenim od različitih oblika i boja.

Došlo je vrijeme kada su svijeće od velike vrijednosti za hrišćane. Božić je vrijeme za razmišljanje, oproštenje, nadu … I svi volimo da osvjetljavamo naša okruženja svijećama koje sve to predstavljaju.

Danas ćemo vas naučiti da kreirate sopstvene domaće svijeće s elementom jednostavnim kao mandarina, a osim što ste zadovoljni time što ste to učinili svojim rukama, okruženju ćete dati ovu prijatnu i osvežavajuću aromu citrusa.

Da biste to uradili, morate slijediti sljedeće korake:

– Uzmite mandarinu i isijecite školjku na pola tako da možete ukloniti bez prekidanja i odbacivanja voćne pulpe.

– Kada imate dva jednaka dijela mandarine, uzmite jedan od njih i stavite malo maslinovog ulja u onaj sa kožom u sredini.

– U drugoj polovini ljuske napravit ćete zvijezdu u sredini, tako da se svjetlost izlazi kroz ove proreze i stvara željeni svjetlosni efekat.

– Kada koža mandarine apsorbuje maslinovo ulje, zapalite kožu koja će služiti kao krhotina.

– Položite polovinu gde ste presijecali zvijezdu i vaša svijeća je već spremna za vas da ukrasite i aromatizujete okolinu ili napravite originalne centralne elemente.

PROČITAJTE  Kukuruzi vas mogu izliječiti: Ovo su RAZLOZI zašto ga naše tijelo voli!

Ispod ćete vidjeti video za više detalja o tome kako pripremiti ovu svijeću sa mandarinama. Uvijek stavite ovu svijeću na bazu kako biste izbjegli nesreće i ne zaboravite da isključite kada više niste u sobi.

Ovo je PET najefikasnijih dijeta koje brzo TOPE MASNE NASLAGE!

Dosta dijeta ima jo-jo efekat, pa se kilogrami često vrate. Postoje razne dijete, ali mnoge su restriktivne i štetne za zdravlje. S druge strane, postoji opasnost od jo-jo efekta. Zato su vam potrebne ove dijete.

1.DIJETA MLADOG MJESECA

Image result for dijeta

Prvo pogledajte kad je dan mladog mjeseca. Tog dana, ništa se ne jede. Pije se samo voda ili čaj. Treba da popijete tri do pet litara tečnosti. Oko pola litre vode začinite s malo bibera i đumbira. Ako se budete držali pravila, za taj dan možete smršati i tri kilograma. Sledećeg dana jedite  laganu hranu. Do kraja prve sedmice, izbacite hljeb i tijesto. Jedite puno povrća. Druge sedmice ubacite dvopek i puter, kao i jaja i sir. Ostatak dana nastavite po režimu iz prve sedmice. Treće sedmice, pridržavajte se režima iz druge nedelje. Četvrte nedelje možete jesti sve. Pojedite poneki kolač ili parče čokolade. Kad dođe dan mladog mjeseca, sve ispočetka.

2.DIJETA 7 DANA-7 KILOGRAMA

Evo šta ćete jesti u narednim danima: 1. dan – sve voće, čaj, sok, voda. 2. dan – svježe ili bareno povrće (preporučuje se lisnato ),čaj, kafa i sok. 3. dan – kombinacija voća i povrć, čaj, kafa i sok, voda 4. dan – banane i mlijeko, čaj, 1,5-2 1 vode 5. dan – odrezak bijelog mesa ili pečenu ribu uz salatu sa malo maslinovog ulja. 6. dan – povrće i meso, čaj i kafa, 1,5-2 l vode 7. dan – pirinač, voće i povrće, čaj, kafa i sok, voda.

PROČITAJTE  NAUČNICI ISTRAŽILI: Mediji šute, a izvršen je čudan napad na čovječanstvo

3.LIMUN DIJETA

 

Limun dijeta je jednostavna: svakog jutra prije doručka popiti limunov sok pomiješan sa vodom. Dan 1: sok od limuna pomiješan sa čašom svježe vode. Dan 2: sok od dva limuna pomiješan sa dvije čaše vode. Dan 3: sok od tri limuna sa tri čaše vode. Dan 4: sok od četiri limuna sa četiri čaše svježe vode. Dan 5: sok od pet limunova sa pet čaša vode. Dan 6: sok od šest limunova sa šest čaša vode. Dan 7: sok od tri limuna sa deset čaša vode. Dodati jednu kašiku meda. Dan 8: sok od šest pomiješan sa šest čaša  vode. Dan 9: sok od pet limunova sa pet čaša vode. Dan 10: sok od četiri limuna sa četiri čaše vode. Dan 11: sok od tri limuna sa tri čaše vode. Dan 12: sok od dva limuna sa dvije čaše vode. Dan 13: sok od jednog limuna sa čašom vode. Dan 14: sok od tri limuna sa deset čaša vode. Dodati kašiku meda

4.BRZA DIJETA – 5 KG ZA 5 DANA

 

Osnovno jeste to da se svakog dana jede isto – za doručak voće, a za ručak viršla. Dijeta traje pet dana. Mora se praviti pauza. Za pet dana, se gubi 5 kilograma. Napomena Tokom dijete su zabranjeni sokovi, mlijeko i alkohol.

5.TRODNEVNA DIJETA

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here