Celulit je jedan od najvećih problema s kojima se suočava svaka žena.

Prema procjenama, između 85 i 98% žena ima problema s celulitom. Iako se smatrao simbolom bogatstva jer je bio karakterističan za žene koje uživaju u kvalitetnoj hrani, danas je celulit neprijatelj žena.

U svijetu se troše milijarde na preparate protiv celulita, no učinak je upitan, a neželjene nakupine se brzo ponovo stvore.

Što je celulit?

Celulit su naslage masnog tkiva na nogama i stražnjici, ali i na bokovima, i rukama, a izgledaju kao tkivo s udubinama i čvorićima.

Celulit su, pod kožom nagomilane masnoće i toksini koji izazivaju slabljenje vezivnog tkiva.

Na stvaranje celulita utječu hormoni, a ključnu ulogu ima estrogen. Hormoni imaju funkciju da, daju čvrstoću i elastičnost kože, te pospješuju gomilanje masnog i vezivnog tkiva. Uz estrogen, u stvaranju i gomilanju celulita sudjeluju i drugi hormoni.

Image result for Kako se sigurno i prirodno riješiti celulita?

Celulit se češće pojavljuje kod žena nego kod muškaraca iz tri razloga:

Hormonalne promjene koje oslabljuju vezivna tkivai i negativno utječu na strukture koje održavaju elastičnost. Ove se promjene događaju kod žena u periodu 25-35 godina kad estrogen opada. Tada se događa slabljenje receptora u krvnim žilama u području butina i stražnjice, što oslabljuje proizvodnju kolagena i slabljenje kvalitete kože.

Ciklus također igra važnu ulogu u nakupljanju celulita jer tijelo ispušta enzim koji razbija stanice kolagena.

Žene nakupljaju više masnog tkiva od muškaraca, u kritičnim zonama na kojima se nakuplja i najviše . Studije su pokazale da muškarci bolje oksidiraju masno tkivo od žena, a moguće je da na to utječe estrogen.

Masne stanice se kod žena distribuiraju u vertikalne slojeve, dok se kod muškaraca raspoređuju gušće, nalik mreži, te ne stvaraju celulitu karakteristična udubljenja.

PROČITAJTE  Mala djevojčica samo što je završila sa hemoterapijom, poslije samo 12 sati morala je ponovo u bolnicu, a onda...

Dodatno, stanje s celulitom se pogoršava s godinama jer vezivna tkiva slabe, što dodatno ističe neravnine i nepravilnosti izazvane celulitom.

celulit

Loša cirkulacija i limfna drenaža mogu uzrokovati upalne procese i otekline, što izaziva probleme te onemogućuje obnovu tkiva i kolagena koji igraju ulogu u izgledu kože.

Ako srčani ili limfni protok budu usporeni, stvrdnute nakupine kolagena se mogu nataložiti oko masnih naslaga, pogoršavajući situaciju s celulitom i stvarajući veće probleme u pokušaju topljenja.

Uobičajena prehrana manjka omegom-3, a obiluje omegom-6, a nepravilan omjer ovih kiselina uzrok je zdravstvenih poteškoća, uključujući kardiovaskularne bolesti, karcinome, ili autoimune bolesti.

Među potvrđenim prednostima uzimanja omega-3 masnih kiselina je i poticanje proizvodnje kolagena i smanjenje upalnih procesa u organizmu.

Image result for Kako se sigurno i prirodno riješiti celulita?

Smanjenje postotka masnog tkiva ima pozitivne utjecaje na celulit, ali nije “lijek” kako se mnogi nadaju. No, pravilnom prehranom svakako možete pomoći u topljenju masnog tkiva i poboljšanju zdravlja.

Postoje i namirnice koje sastavom potiču borbu protiv celulita pa ih je dobro uvrstiti u prehranu.

Na početku morate znati da je celulit najvidljiviji na zadnjici i na butinama. Obično se pojavljuje nakon puberteta.

A evo kako da se otarasite …

Neophodni sastojci:

-½ šolja kafe
-ekstra djevičansko maslinovo ulje
-plastična folija

Priprema:

Mješavajte šolju kafe s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Stavite ovu smjesu u mikrotalasnu 20 sekundi.

Nanesite ovu smjesu na celulit dok je još toplo i onda pokrijte plastičnom folijom. Neka tako ostane 30 minuta. Nakon toga morate ukloniti plastičnu foliju i isperite smjesu toplom vodom. Ponovite ovu proceduru dva puta nedeljno dok ne vidite poboljšanje.

Image result for kafa maslinovo ulje

Ovo je PET najefikasnijih dijeta koje brzo TOPE MASNE NASLAGE!

Dosta dijeta ima jo-jo efekat, pa se kilogrami često vrate.

PROČITAJTE  Poslije ove SLIKE ništa nije isto! Možete li vidjeti OVO u vodi iza njih?
Postoje razne dijete, ali mnoge su restriktivne i štetne za zdravlje. S druge strane, postoji opasnost od jo-jo efekta. Zato su vam potrebne ove dijete.

1.DIJETA MLADOG MJESECA

Image result for dijeta

Prvo pogledajte kad je dan mladog mjeseca. Tog dana, ništa se ne jede. Pije se samo voda ili čaj. Treba da popijete tri do pet litara tečnosti. Oko pola litre vode začinite s malo bibera i đumbira. Ako se budete držali pravila, za taj dan možete smršati i tri kilograma. Sledećeg dana jedite  laganu hranu. Do kraja prve sedmice, izbacite hljeb i tijesto. Jedite puno povrća. Druge sedmice ubacite dvopek i puter, kao i jaja i sir. Ostatak dana nastavite po režimu iz prve sedmice. Treće sedmice, pridržavajte se režima iz druge nedelje. Četvrte nedelje možete jesti sve. Pojedite poneki kolač ili parče čokolade. Kad dođe dan mladog mjeseca, sve ispočetka.

2.DIJETA 7 DANA-7 KILOGRAMA

Evo šta ćete jesti u narednim danima: 1. dan – sve voće, čaj, sok, voda. 2. dan – svježe ili bareno povrće (preporučuje se lisnato ),čaj, kafa i sok. 3. dan – kombinacija voća i povrć, čaj, kafa i sok, voda 4. dan – banane i mlijeko, čaj, 1,5-2 1 vode 5. dan – odrezak bijelog mesa ili pečenu ribu uz salatu sa malo maslinovog ulja. 6. dan – povrće i meso, čaj i kafa, 1,5-2 l vode 7. dan – pirinač, voće i povrće, čaj, kafa i sok, voda.

3.LIMUN DIJETA

 

Limun dijeta je jednostavna: svakog jutra prije doručka popiti limunov sok pomiješan sa vodom.

PROČITAJTE  SNIMAK KOJI JE OBIŠAO SVIJET: Momak je krvario, a niko od prolaznika mu nije prišao da pomogne!
Dan 1: sok od limuna pomiješan sa čašom svježe vode. Dan 2: sok od dva limuna pomiješan sa dvije čaše vode. Dan 3: sok od tri limuna sa tri čaše vode. Dan 4: sok od četiri limuna sa četiri čaše svježe vode. Dan 5: sok od pet limunova sa pet čaša vode. Dan 6: sok od šest limunova sa šest čaša vode. Dan 7: sok od tri limuna sa deset čaša vode. Dodati jednu kašiku meda. Dan 8: sok od šest pomiješan sa šest čaša  vode. Dan 9: sok od pet limunova sa pet čaša vode. Dan 10: sok od četiri limuna sa četiri čaše vode. Dan 11: sok od tri limuna sa tri čaše vode. Dan 12: sok od dva limuna sa dvije čaše vode. Dan 13: sok od jednog limuna sa čašom vode. Dan 14: sok od tri limuna sa deset čaša vode. Dodati kašiku meda

4.BRZA DIJETA – 5 KG ZA 5 DANA

 

Osnovno jeste to da se svakog dana jede isto – za doručak voće, a za ručak viršla. Dijeta traje pet dana. Mora se praviti pauza. Za pet dana, se gubi 5 kilograma. Napomena Tokom dijete su zabranjeni sokovi, mlijeko i alkohol.

5.TRODNEVNA DIJETA

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here