Cvekla izuzetno bogata željezom.

Od svih biljnih namirnica, one su najbogatije željezom nakon luka. Štaviše, sadržaj joda u cvekli je na drugom mjestu poslije kelja. Cvekle ne samo da daju vašem tijelu neke esencijalne hranljive materije, već će također ubrzati metabolizam i pružiti moćne antioksidante koji mogu biti od pomoći u prevenciji i liječenju mnogih zdravstvenih problema.

Cveklu treba jesti kada god vam padne na pamet. Narodni ljekari tvrde da je dobra i protiv tumora i leukemije, da pospešuje rad mozga, podstiče aktivnost jetre, te da štiti od radioaktivnosti i zračenja.

Sok od cvekle ima posebnu vreijdnost, jer je djelotvoran kod mnogih bolesti. Krijepi i jača organizam i djeluje povoljno na metabolizam. Najbolje je da se pije u kombinaciji sa medom, po pola čaše tri puta na dan.

Image result for cvekla

Cvekla je djelotvorna i kod najtežih oboljenja, međutim kuhanjem gubi ljekovitost pa je najbolje piti sok od svježe cvekle. Od kilograma cvekle dobije se oko 700 mililitara soka. Sprema se tako što se cvekla oljušti, izrenda i prelije medom i sokom od limuna. Kad malo odstoji procijedi se, pije se u gutljajima tokom dana. Kod težih oboljenja dnevno treba popiti pola litre soka. Za jačanje želuca i jetre treba narendati cveklu i manji korijen od celera, začiniti sa malo soli, sirćetom, kašičicom maslinovog ulja i kimom. Salatu na kraju izmiješati sa kiselom pavlakom

Razlozi zašto bi trebali uključiti cveklu u vašu prehranu

-Cvekla sadrži polifenole i betale, što smanjuje efekat oštećenja slobodnoih radikala i oksidativnog stresa kod ljudi.
-Cvekla je odličan izvor vitamina B9 i dobar izvor vitamina B1, B2, B3, B5, B6 i vitamina C.
-Cvekla je bogata mineralima – kalijumom i folatom, koji poboljšavaju zdravlje srca; magnezijum, koji promoviše jake, zdrave kosti; gvožđe i fosfor koji povećavaju nivoe energije; jod, koji je uključen u biosintezu tiroidnih hormona; bakar, koji uništava slobodne radikale.

PROČITAJTE  Evo kako da se rješite neugodnih gljivica na noktima i to na prirodan način!

Image result for cvekla-Cvekla sadrži kobalt, koji promoviše formiranje vitamina B12 (koji se sintetizuje od crijevne mikroflore). Ako vaše tijelo nema ovu vitaminsku i folnu kiselinu, formiranje crvenih krvnih zrnaca bi bilo praktično nemoguće.
-Cvekla pomaže naše tijelo usljed visokog nivoa vitamina B9 (poznatije i kao folna kiselina), koja stimuliše proizvodnju novih ćelija.
-Betalain pigmenti koji se nalaze u cveklama mogu pomoći vašem tijelu da se otarasi štetnih toksina.
-Cvekla eće takođe sadrži betazakanine, koje se mogu spriječiti rast ćelija karcinoma.
-Cvekla može znatno poboljšati varenje zahvaljujući visokoj količini dijetetskih vlakana.
-Cvekla će vam podstaći metabolizam.

Related image-Oni pomažu u ishrani vitamina D u našim tijelima.

-Cvekla pomaže u sprečavanju demencije zbog visokih nivoa nitrata, koji se pretvaraju u nitrite u usnoj šupljini. Mnoge studije su utvrdile da nitriti imaju mogućnost otvaranja krvnih sudova u tijelu, što povećava protok krvi i pomaže kiseoniku da dostigne područja koja nemaju kiseonik.
-Cvekla sadrži veću količinu pektina od jabuka. Pektin pomaže vašem tijelu da ukloni radioaktivne i teške metale. Osim toga, on takođe sprečava širenje štetnih creijvnih bakterija i sprečava razvoj brojnih bolesti.

-Kao što možete videti gore, snažna ljekovita svojstva repe će pomoći u poboljšanju vašeg ukupnog zdravlja na više načina. Dakle, učinite sebi uslugu i povećajte njen  unos.

Related image

Ovo je PET najefikasnijih dijeta koje brzo TOPE MASNE NASLAGE!

Dosta dijeta ima jo-jo efekat, pa se kilogrami često vrate.

PROČITAJTE  Pogledajte kako ćete ukolniti kamenac sa vaših zuba bez da idete doktoru! (PRIRODNO)
Postoje razne dijete, ali mnoge su restriktivne i štetne za zdravlje. S druge strane, postoji opasnost od jo-jo efekta. Zato su vam potrebne ove dijete.

1.DIJETA MLADOG MJESECA

Image result for dijeta

Prvo pogledajte kad je dan mladog mjeseca. Tog dana, ništa se ne jede. Pije se samo voda ili čaj. Treba da popijete tri do pet litara tečnosti. Oko pola litre vode začinite s malo bibera i đumbira. Ako se budete držali pravila, za taj dan možete smršati i tri kilograma. Sledećeg dana jedite  laganu hranu. Do kraja prve sedmice, izbacite hljeb i tijesto. Jedite puno povrća. Druge sedmice ubacite dvopek i puter, kao i jaja i sir. Ostatak dana nastavite po režimu iz prve sedmice. Treće sedmice, pridržavajte se režima iz druge nedelje. Četvrte nedelje možete jesti sve. Pojedite poneki kolač ili parče čokolade. Kad dođe dan mladog mjeseca, sve ispočetka.

2.DIJETA 7 DANA-7 KILOGRAMA

Evo šta ćete jesti u narednim danima: 1. dan – sve voće, čaj, sok, voda. 2. dan – svježe ili bareno povrće (preporučuje se lisnato ),čaj, kafa i sok. 3. dan – kombinacija voća i povrć, čaj, kafa i sok, voda 4. dan – banane i mlijeko, čaj, 1,5-2 1 vode 5. dan – odrezak bijelog mesa ili pečenu ribu uz salatu sa malo maslinovog ulja. 6. dan – povrće i meso, čaj i kafa, 1,5-2 l vode 7. dan – pirinač, voće i povrće, čaj, kafa i sok, voda.

3.LIMUN DIJETA

 

Limun dijeta je jednostavna: svakog jutra prije doručka popiti limunov sok pomiješan sa vodom.

PROČITAJTE  Od sada možete reći zbogom vaginalnim infekcijama i lošim mirisom, a potrebno je koristit OVAJ domaći sastojak!
Dan 1: sok od limuna pomiješan sa čašom svježe vode. Dan 2: sok od dva limuna pomiješan sa dvije čaše vode. Dan 3: sok od tri limuna sa tri čaše vode. Dan 4: sok od četiri limuna sa četiri čaše svježe vode. Dan 5: sok od pet limunova sa pet čaša vode. Dan 6: sok od šest limunova sa šest čaša vode. Dan 7: sok od tri limuna sa deset čaša vode. Dodati jednu kašiku meda. Dan 8: sok od šest pomiješan sa šest čaša  vode. Dan 9: sok od pet limunova sa pet čaša vode. Dan 10: sok od četiri limuna sa četiri čaše vode. Dan 11: sok od tri limuna sa tri čaše vode. Dan 12: sok od dva limuna sa dvije čaše vode. Dan 13: sok od jednog limuna sa čašom vode. Dan 14: sok od tri limuna sa deset čaša vode. Dodati kašiku meda

4.BRZA DIJETA – 5 KG ZA 5 DANA

 

Osnovno jeste to da se svakog dana jede isto – za doručak voće, a za ručak viršla. Dijeta traje pet dana. Mora se praviti pauza. Za pet dana, se gubi 5 kilograma. Napomena Tokom dijete su zabranjeni sokovi, mlijeko i alkohol.

5.TRODNEVNA DIJETA

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here